Pravilna prehrana važna je u svakoj dobi ali ipak posebno u razdoblju predškolske dobi, koja je ujedno i razdoblje intenzivnog rasta i razvoja, kada pravilna i uravnotežena prehrana predstavlja jedan od ključnih faktora djetetova kvalitetnog i cjelovitog rasta i razvoja. Djetinjstvo predstavlja vrijeme kada se formiraju prehrambene navike koje će pojedinac nositi cijeli život. Promicanje pravilne prehrane u dječjoj dobi znači smanjivanje kasnijeg rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa II, karcinoma, gojaznosti i osteoporoze.

Naš Vrtić povodi prehranu djece prema važećim prehrambenim standardima i normativima koji su određeni Programom zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima.

Cilj pravilne prehrane :

 • Razvijanje zdravih prehrambenih navika od najranije dobi
 • Promicanje pravilne prehrane
 • Unaprjeđenje kvalitetne prehrane s ciljem održavanja dobrog zdravlja i sprječavanja bolesti uzročno povezanih s načinom prehrane
 • Usvajanje zdravih stilova življenja i pozitivnih stavova o očuvanju i unaprjeđenju osobnog zdravlja

Prehrana u Dječjem vrtiću „Ljubičica“ uglavnom se temelji na dobro izbalansiranoj i kombiniranoj prehrani koja se bazira na sljedećim namirnicama:

 • Integralnim žitaricama i njihovim proizvodima,
 • Punomasnom mlijeku i mliječnim proizvodima,
 • Fermentiranim proizvodima s probiotikom,
 • Mahunarkama,
 • Sviježem domaćem sezonskom voću i povrću,
 • Lako probavljivim mesima,
 • Sviježem začinskom bilju,
 • Maslinovom ulju,
 • Dovoljnoj količini vode

Vodimo se pretpostavkom da u tijeku dana dijete treba imati dva ili tri glavna obroka, a vrlo je bitno da glavni obrok sadrži lako probavljiva mesa ili ribu ili jaja, te žitarice i njihove proizvode. Međuobroci se temelje na svježem ili suhom voću ili povrću, mliječnim ili fermentiranim proizvodima, namazima od mahunarki i ribe, manjem komadu kolača i slično. Tijekom dana treba voditi računa o tome da dijete popije dovoljnu količinu tekućine, najbolje vode.

Vrlo nam je bitno da ostvarimo pozitivan utjecaj na djecu i tako utječemo na stvaranje pozitivnih prehrambenih navika. Upravo zato, kroz multidisciplinarni pristup i senzibilizaciju svih sudionika nastojimo stvoriti ugodnu atmosferu za blagovanje, te nastojimo uključiti i roditelje kroz veću transparentnost jelovnika ali i recepata.  Nastojimo biti pozitivni modeli djeci kako bi im olakšali prihvaćanje novih namirnica.  Djeca vole rutinu i poželjno im je obroke davati svakog dana u isto vrijeme.


Tablica: Preporučene vrste namirnica po obrocima u dječjem vrtiću za djecu od 1-6 godina

VRIJEME OBROKA (sati) OBROK % DNEVNIH POTREBA PREPORUČENE VRSTE NAMIRNICA ZA POJEDINE OBROKE za djecu od 1-6 godina
6.30-7.00 Zajutrak 10 Mlijeko sa žitnim pahuljicama ili topli mliječni napitak s pecivom ili keksima, voće, i sl.
8.30-9.00 Doručak 25 Mlijeko ili mliječni napitci, žitne pahuljice ili kruh, sir, mliječni namazi i namazi od ribe, mesne prerađevine (naresci), jaja i voće. i
12.00-13.00 Ručak 35 Juhe, kuhano povrće ili variva od povrća, krumpira, mahunarki i žitarica, složena jela od mesa s povrćem, krumpirom i proizvodima od žita, meso, perad, riba, jaja, salate od svježeg povrća i voće.
15.00-15.30 Užina 10 Mliječni napitci, mlijeko sa žitnim pahuljicama, kruh, namaz, voće, prirodni voćni sok, slastice.
18.00-19.00 Večera 20 Kuhana lagana jela od povrća, krumpira i proizvoda od žita s mesom, peradi, ribom, jajima, sirom i sl, salate od svježeg povrća, žitarice s mlijekom ili fermentiranim mliječnim proizvodima, voće